Jak znaleźć krzesło idealnie dopasowane do wystroju
Wyposażenie biur w firmie odzwierciedla kulturę korporacyjną. Warto przez chwilę pochylić się nad tą jakże istotną kwestią i wykorzystać fakt, że można kreować wizerunek przy pomocy tak podstawowych rzeczy, jak właśnie meble. Przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się więcej o stylach krzeseł, które mogą posłużyć jako nośnik informacji, którą chcesz przekazać pracownikom i gościom.
2017-09-21, 14:47

Urządzanie pomieszczeń to niezwykle ciekawe zajęcie. Jedni lubią je bardziej, inni mniej, ale najważniejsze, aby wykorzystać proces aranżacji do przemycenia wiedzy o swoich charakterze, upodobaniach, filozofii życiowej itp. Co ciekawe, dotyczy to zarówno aranżacji przestrzeni firmowych, jak i prywatnych domów czy mieszkań. W kontekście służbowym, warto wykorzystać ściany do przekazania filozofii firmy oraz pomalować je w barwy korespondujące z logotypem. Jeśli umieścisz w biurze rośliny, pomożesz pracownikom w obniżeniu poziomu stresu. Ergonomiczne biurka świadczą nie tylko o trosce o zdrowie załogi, ale także o nowoczesności, której hołdują. Jeśli w firmie znajduje się przestrzeń zewnętrzna, warto tam ustawić stoły i krzesła ogrodowe, które zapewnią wygodne miejsce do spędzania przerw w miesiącach letnich. Takie działanie pokazuje, że firma nie jest skostniała i sporo zależy od zatrudnionych – w tym kontekście to, gdzie chcą przebywać, odpoczywając.

Warto jednak pamiętać, że aranżując pomieszczenia, łatwo przesadzić lub zapomnieć o spójności wyposażenia. Styl powinien być nadrzędnym czynnikiem wpływającym na finalny obraz biura. Istnieje kilka sprawdzonych podejść, którymi można się z powodzeniem kierować, aby uzyskać spójny efekt. Zapraszamy do zapoznania się z nimi i przemyślenia, który z nich jest najbliższy filozofii biznesu, który reprezentujesz. W opisach posłużymy się krzesłami, gdyż to one są jednym z najbardziej skutecznych nośników stylu.

Styl tradycyjny

Jeśli chcesz, aby biuro dawało wrażenie profesjonalizmu i nie przytłaczało designerskimi nowinkami, urządź biuro w tradycyjny sposób. Wykorzystaj drewno, wykładziny i stonowane kolory ścian w odcieniach szarości. W tak urządzonym pomieszczeniu doskonale sprawdzą się krzesła biurowe tapicerowane skórą. Jeśli chodzi o kolorystykę krzeseł, warto postawić na czernie i brązy. Będą pasowały do drewnianych biurek, szaf i regałów. Poza wymienionymi typami mebli, pamiętaj także o kontenerkach biurowych, wieszakach na ubrania oraz dekoracjach, takich jak obrazy w drewnianych ramach i rośliny doniczkowe.

Styl nowoczesny

Obecnie wielu przedsiębiorców pragnie pokazać pracownikom i gościom, że ich firma jest nowoczesna i podąża za trendami. Dlatego coraz częściej można spotkać nowoczesne biurka o fantazyjnych kształtach, designerskie krzesła i futurystyczne lampy. Nie ma w tym nic złego, ale warto pamiętać, że najlepszym krokiem w przyszłość jest dbałość o ergonomię pracy oraz komfort pracowników. Dlatego warto postawić na meble z regulacją wysokości – jest to prawdziwy powód do dumy i wizytówka nowoczesnego przedsiębiorstwa. Dodatkową korzyścią jest mniejszy poziom absencji chorobowych, gdyż poprawa komfortu to mniej dolegliwości bólowych i zwyrodnień.

Wiele firm szuka pomysłów, jak stworzyć przyciągające uwagę miejsce pracy, które zaskoczy i przyciągnie klientów. Jednym z doskonałych przykładów tego typu przedsięwzięć jest podejście do designu biura firmy The Nest (pol. Gniazdo). Zgodnie z tym, co sugeruje nazwa, w biurze znajduje się duża siatka z pufami i poduchami w kształcie jajek, na których można się wygodnie usadowić w trakcie przerwy (Parsons L., LinkedIn, NO ORDINARY OFFICE FURNITURE..., 2014).

Nowoczesność w swoim biurze można wyrazić, korzystając z prostych sposobów, takich jak prawidłowe użycie kolorów w służbie stylowi. Nie chodzi wyłącznie o żywe kolory ścian, ale także tapicerek, zasłon, płytek podłogowych i oświetlenia. Podobny efekt uzyskamy, wprowadzając elementy metalowe, np. regały, klosze lamp, czy szafy i akcesoria biurowe. Nowoczesność doskonale sprawdzi się również na przestrzeniach wspólnych, takich jak stołówka i szatnia. Zastąp konwencjonalne krzesła do jadalni modelami takimi jak np.  krzesła barowe lub stołki o futurystycznym wyglądzie.

Styl niezobowiązujący

Czy wyluzowany, niezobowiązujący styl to coś dla Ciebie? Spraw, aby wyposażenie biura nawiązywało do tego stylu bycia. Dobrym przykładem danego projektu w takim gatunku jest biuro Google w Zurichu. W ogóle nie wygląda ono jak tradycyjne biuro – aby nadać wrażenie luzu i fantazji, jedna z przestrzeni została wyposażona w hamaki i pufy zamiast krzeseł. Dzięki takiemu wyborowi siedzisk, miejsce zyskało bardziej luźny charakter, co udziela się pracownikom. Są oni bardziej zrelaksowani, a co za tym idzie – bardziej produktywni. Wszystko dlatego, że mogą pracować, gdzie chcą, w dowolnej pozycji (Dunne C., Co.Design, 8 OF GOOGLE’S CRAZIEST OFFICES, 2014).

Nie każde biuro można wyposażyć w hamaki i poduchy, ale warto szukać sposobów, które pozwolą nadać pomieszczeniom mniej poważny charakter. Zgodnie z założeniami stylu niezobowiązującego, brak powagi skutkuje obniżeniem poziomu stresu i bardziej efektywną pracą.

Przedstawiliśmy tylko niektóre style spotykane we współczesnych biurach. Zachęcamy do poszukiwania własnej drogi. Pamiętajmy jednak – spójność przede wszystkim.