Różne przedsiębiorstwa prowadzące np. biura, restauracje czy szpitale produkują różnego
rodzaju odpady. Mogą one być szkodliwe i zagrażać bezpieczeństwu pracowników oraz gości.
Aby zutylizować odpady, firmy mogą zdecydować się na zastosowanie różnych rozwiązań, które
jednocześnie chronią środowisko oraz portfel przed nadmiernymi kosztami, gwarantując
przedsiębiorstwom liczne korzyści.
Szpitale
Odpady niebezpieczne powstające w szpitalach mogą być zredukowane do minimum
i skutecznie zagospodarowane już u źródła powstania. Badania pokazują, że w Europie można
zmniejszyć ilość odpadów szpitalnych od 75% do 98% (Health Care Without Harm, WASTE
MANAGEMENT, 2016). Co więcej, szpitale mogą szkolić swój personel w zakresie minimalizacji
wpływu na środowisko poprzez odpowiednie metody postępowania – jednym z nich jest
segregacja odpadów. Odpady zawierające patogeny, zanieczyszczone mikrobiologicznie,
skażone narzędzia, np. igły czy skalpele, stanowią zagrożenie, jeśli nie postępuje się z nimi
w odpowiedni sposób.
Aby zredukować szkodliwość takich odpadów, można przed wyrzuceniem sterylizować je
w autoklawach. Szpitale mogą również do celów sterylizacji używać systemów wykorzystujących
mikrofale. Systemy sterylizacji suchej to inny, niezbyt kosztowny sposób neutralizowania
niebezpiecznych odpadów medycznych.
Na odpady biodegradowalne ze szpitali doskonale nadają się pojemniki do segregacji odpadów.
Szpitale mogą stosować kolorowe etykiety lub pokrywy, aby poinformować pracowników,
jakiego typu odpady należy wyrzucać do konkretnego pojemnika.
Biura
17,4% wszystkich odpadów powstałych w Polsce pochodzi z małych przedsiębiorstw, biur
i instytucji. 25% z nich w ogóle nie segreguje odpadów (Ministerstwo Gospodarki, WASTE
MANAGEMENT POLEN, 2012). Jednakże segregować śmieci powinna każda firma bez względu
na swój rozmiar, gdyż posortowane odpady jest łatwiej zutylizować. Na przykład większość
odpadów generowanych przez biura to papier. Do segregowania i utylizacji dokumentów
poufnych można zastosować pojemniki przygotowane specjalnie do tego celu. Są one
przeznaczone na dokumenty poufne, ponieważ mają specjalną wąską szczelinę na papier.
Restauracje
Badania pokazują, że Europejczycy generują średnio 123 kg odpadów żywnościowych na głowę
co roku. 16% całej żywności nabywanej przez końcowych konsumentów ląduje w śmietnikach.
80% z tych odpadów można wyeliminować (Vanham i in.,LOST WATER AND NITROGEN
RESOURCES DUE TO EU CONSUMER FOOD WASTE,2015). Wiele odpadów żywieniowych
pochodzi z restauracji, które mogłyby na przykład rozdawać niesprzedaną żywność ludziom
w potrzebie, zmniejszając w ten sposób ilość odpadów. Odpady nienadające się do konsumpcji
mogą być później posegregowane do kilku pojemników.
Przedsiębiorstwa potrzebują skutecznych narzędzi do segregowania odpadów, aby móc je
później poddać recyklingowi. Inwestycja we właściwe rozwiązania w zakresie utylizacji odpadów
może pomóc firmom stworzyć czyste i bezpieczne środowisko pracy. Przedsiębiorstwa mogą
kupić kolorowe etykiety, pokrywki na kontenery, pojemniki na dokumenty poufne i inne
pojemniki na odpady w AJ Produkty.