Sprzęty niezbędne w pokoju przerw
W każdej firmie potrzeba przestrzeni, gdzie pracownicy mogą spędzić przerwę i odpocząć od zajęć. Wielu pracodawców nie docenia roli odpoczynku oraz jego wpływu na produktywność i motywację do pracy. Należy jednak pamiętać, że bez przerwy spędzonej w odpowiedni sposób, nie można liczyć na długotrwałe skupienie i skuteczność działań. Każda firma powinna zadbać o miejsce, gdzie pracownicy będą mogli naładować akumulatory na dalszą część dnia. Niniejszy artykuł przybliża istotne aspekty związane z firmowymi pokojami przerw.
2017-08-29, 07:43

Każdy pracodawca wymaga, aby członkowie załogi byli punktualni, wykonywali zadania na czas, tryskali kreatywnymi pomysłami, skutecznie współpracowali z kolegami i kierownictwem itp. Trzeba jednak pamiętać, że aby wymagać wysokich osiągnięć, trzeba zapewnić odpowiednie otoczenie, sprzyjające produktywności. Tylko wtedy pracownik będzie w sposób naturalny budował osiągnięcia firmy. Związek środowiska pracy z osiągnięciami i produktywnością został udowodniony badaniami już dawno temu. Nie jest tajemnicą, że meble i inne elementy wyposażenia firmy wpływają na produktywność pracowników. Zadaniem każdego przedsiębiorcy jest sprawienie, żeby wpływ ten był pozytywny. Otoczenie w pracy obejmuje aspekty takie jak układ pomieszczeń, komfortowe meble i akcesoria, oświetlenie, wentylacja itp. (Morgan J., Forbes, HOW THE PHYSICAL WORKSPACE IMPACTS THE EMPLOYEE EXPERIENCE, 2015). Wielu pracodawców bardzo dba o ergonomię stanowisk pracy, ale kwestia pokoju przerw nie zajmuje istotnego miejsca w ich planach. Warto pamiętać, że poświęcenie odpowiedniej uwagi wyposażeniu tego typu pomieszczenia, przyniesie wymierne korzyści, takie jak wzrost motywacji i chęci do pracy, poprawa produktywności i mniejsza rotacja pracowników. Oprócz oczywistego wpływu pokoju przerw na produktywność, płyną z niego także inne korzyści. Na przykład, dobrze zaaranżowana stołówka, wyposażona w wygodne meble do jadalni to doskonałe miejsce do zacieśniania relacji między pracownikami. Dobrze zgrany zespół lepiej współpracuje, co przekłada się na wyniki biznesowe firmy. Z tych powodów firmy powinny bezwzględnie zadbać o miejsce, gdzie pracownicy będą mogli spędzać przerwy i integrować się w godzinach pracy. Poniżej kilka wskazówek, co warto umieścić w pokoju przerw, aby jak najlepiej służył załodze.

Gry

Wielu pracodawców może to zaskoczyć, ale pokój przerw to nie tylko stół i krzesła. To nie tylko miejsce przygotowywania posiłków i ciepłych napojów. Pokój przerw powinien być miejscem, gdzie robi się coś zupełnie innego niż praca. W ten sposób mózg odpoczywa, co pozwala się lepiej skupić w dalszej części dnia. Dobrym sposobem na umożliwienie załodze odpoczynku dla mózgu, są gry. Piłkarzyki, planszówki czy karty zmniejszą poziom stresu i pozwalają odciągnąć na chwilę myśli od pracy. Oprócz wymienionych wyżej propozycji, można też pokusić się o stół bilardowy, mini zestaw do koszykówki lub golfa i wiele innych. Nawet minimalna aktywność fizyczna to dla pracownika biurowego szansa na uniknięcie chorób zawodowych. Gry wzmacniają też ducha zespołu. Same zalety!

Wygodne i estetyczne zestawy do jadalni

Podstawowymi elementami wyposażenia stołówek i pokojów przerw są meble, takie jak stoły i krzesła. Niektóre firmy umieszczają tam również zestawy wypoczynkowe z sofami i miękkimi fotelami, w których można się na chwilę zatopić. Wszystko dla komfortu pracowników. Warto pamiętać, że nawet proste meble, takie jak krzesła i stoły do jadalni mogą być wygodne i przyjazne w użytkowaniu. Czasem warto postawić na modele wykonane ze sklejki czy laminatu, bo są łatwiejsze w czyszczeniu niż tapicerowane sofy i fotele. Wygoda to nie wszystko – wyposażenie pokoju przerw powinno być również estetyczne. Badania potwierdzają, że ludzie czują się lepiej w ładnych pomieszczeniach. Będą tam także lepiej odpoczywać. Dobrze jest wiedzieć, że stołówka i pokój przerw należy wyposażyć w inne stoły i krzesła niż te, które znajdują się w biurach. Inne kolory, kształty i faktury lepiej działają na mózg. Kolory są też ważne dla osób, które w pokoju przerw spożywają lunch. Czerwone, żółte i zielone meble poprawiają apetyt i cieszą oko. Firmy powinny zainwestować w nowoczesne krzesła do jadalni oraz atrakcyjne stoły, tworząc funkcjonalne zestawy. Niektóre firmy decydują się również na urządzenie pokoju przerw w barwach nawiązujących do logotypu i wartości firmy.

Zdrowa żywność

W dzisiejszych czasach panuje moda na zdrowy styl życia. Warto przyłączyć się do tego trendu i zapewnić pracownikom zdrową przekąskę w ciągu dnia. Może to być owoc, jogurt, batonik zbożowy lub zdrowa kanapka. Dzięki temu mamy pewność, że nikt nie będzie głodny nawet, jeśli nie zjadł śniadania. Głód hamuje produktywność, warto więc zadbać, aby nie dotknął pracowników.

Powyższe wskazówki pozwolą zaaranżować przyjemny pokój przerw, co sprawi, że załoga będzie bardziej zadowolona i produktywna.